top of page
Sök

DESIGN PÅ DISTANS - FÖRE & EFTER

En trädgård i Husqvarna får ny design

Att designa en trädgård utan att vara på plats fungerar alldeles utmärkt och jag har under åren ritat flera projekt på distans. Det jag behöver från husägaren är såklart bilder och en tomtkarta som jag kan jobba utifrån och sen tar vi resten per telefon och email.


När jag designar en trädgård som jag har möjlighet att besöka så är det samma information jag frågar efter, enda skillnaden är att jag kan ta en massa bilder själv och få en känsla av trädgården, platsen och omgivningen. Vid ett distansuppdrag får jag helt förlita mig på kunden men det brukar gå bra att instruera vilka bilder och vinklar jag behöver för att få en bra bild av trädgården.


Jag skickar oftast min checklista med frågor i båda fallen och utifrån den får jag svar på det mesta som är av vikt för mig att veta innan jag sätter igång.


För en tid sedan mailade jag några kunder, som jag ritade till för ett par år sedan, för att fråga hur det har gått med deras trädgårdsprojekt. Det är alltid spännande att höra hur trädgården och resultatet blivit. Så nu tänkte jag visa lite före/efter bilder från ett radhus i Husqvarna, bilderna har kunden tagit.


FÖRE

Detta är ett radhus som är sammankopplat men ligger sist i huslängan, vilket innebär att de har hela gavelsidan att använda också. Platsen är ganska bergig och som utgångspunkt fanns här endast gräsmatta, några buskar och en gång fram till entrén.


Kunden ville ha en ny välkomnande framsida och göra något trevligt med den långsmala gavelsidan. Avgränsning mot grannen vid entrén önskades också. På baksidan fanns redan ett ganska stort trädäck och en liten stuga som de ville sammankoppla på något sätt. Gavelsidan hade ingen funktion annat än passage och det var väldigt öppet och platt med endast gräsmatta här. Kunden ville ta bort gräsmattan helt, ha mer sten och nya men sparsamma planteringar. Som ni ser på sista bilden med stugan så är det bergigt på baksidan och det skapar en del nivåskillnader.EFTER

För att göra entrén mer välkomnande och rymlig ritade jag en ganska stor stenlagd cirkelform, inramad med en låg häck direkt framför ytterdörren. Jag tyckte också det behövdes ett ordentligt trappsteg vid dörren. Detta breddades lite extra för att göra plats till fina krukor eller något annat dekorativt. Jag blir så glad över att se hur fint det grönskar och hur bra resultatet har blivit! Kolla in den rödbladiga Japanska lönnen, den är så fantastiskt vacker i både färg och form och matchar teglets färg väldigt fint! Den låga häcken runt entrén är Järnek, Ilex 'Little Rascal'. Det är en kompakt sort, är vintergrön med blanka mörkgröna blad och kan formklippas. Den får också vacker färgskiftning på hösten och blir ca 40-100 cm hög.


För att dela av den långa gavelsidan ritade jag in spaljéväggar på båda sidor om den nya stengången som leder till baksidan. Denna avgränsning skapar en tydlig och fin ingång till trädgården. Placeringen av väggarna bestämdes av balkongens ben/stolpar, eftersom jag ville bli av med dessa och samtidigt gömma fläkten som sitter på väggen. Genom att sätta spaljévägg även vid andra balkongstolpen (bild 2) bildades ett rum härunder, perfekt som undanskymd sittplats eller förvaring som man enkelt stänger till med en öppningsbar spaljésektion.


Vid stugan togs det gamla räcket bort och dörren fick ny färg. Eftersom stugan ligger lite högre fanns en naturlig nivåskillnad, detta har utnyttjats genom att bygga en bred trappavsats som integreras med det befintliga trädäcket. Det känns mer öppet och inbjudande, visst ser det mysigt ut! Längs gavelväggen ritade jag in oregelbundna planteringar och höga spaljéer på väggen ihop med belysning. Kunden har gjort lite justeringar med att rama in växterna med en stålkant och även plantera träd här, vilket funkar alldeles utmärkt.


KVÄLLSBELYSNING

En viktig del av trädgårdsdesign är att få med belysning och här har kunden skickat med lite kvällsbilder för att visa hur de gjort. Det finns belysning för olika ändamål och det viktigaste är att belysa gångar och entréer så att det är enkelt, trevligt och säkert att ta sig fram. Trädbelysning skapar fin effekt i trädkronor liksom ljus som belyser spaljéer och rabatter, vilket gör det vackert att titta på även kvällstid.


Okej, vad är då hemligheten egentligen?

Vad är det som gör att denna trädgård nu känns helt annorlunda, vacker och mer strukturerad? Jo, det finns en tanke bakom som skapar en helhet och tydliga linjer! Planera ytorna väl, tänk i former, avgränsa där det behövs, rama in och plantera massor med grönska och glöm inte belysningen! Alla trädgårdar kan bli en vacker oas!


Även om man inte har möjlighet att anlägga hela trädgården på en gång, rekommenderar jag att alltid göra en helhetsplanering som ni kan jobba utifrån. Då blir resultatet också fantastiskt!Dela gärna denna bloggartikel med någon du känner!

⬇ 👍🏼 💚

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page